Verzorging

Profiel van de leerling

Je hart gaat uit naar het verzorgen van mensen: kinderen en/of bejaarden. Je bent bereid om je in verzorgingstechnieken en vooral communicatie te perfectioneren. Een goede beheersing van het Nederlands met een voldoende rijke woordenschat is je doel: op die manier kan je de nodige nuances leggen in spreken met je doelgroep. Je bent ook bereid om te leren hoe je kinderen in hun ontwikkeling kan stimuleren en hoe je bejaarden actief en mobiel kan krijgen/houden. Je bent echt empathisch: je weet hoe anderen zich voelen, wat anderen nodig hebben en hoe je daarmee moet omgaan. Je bent bovendien betrouwbaar én discreet. 

Profiel van de richting

In de richting verzorging staat ‘zorg dragen voor’ centraal. Je leert zorg dragen voor zowel kinderen (baby’s, peuters) als bejaarden. Hiervoor zal je de nodige achtergrondkennis verwerven (kinderziektes, beperkingen bij ouderen, enzoverder) niet alleen in de lessen maar ook en vooral via stages in kinderdagverblijven, woon- en zorgcentra of in de thuiszorg. Je leert ook hoe je verpleegkundigen of een paramedisch team kan ondersteunen.  

Toekomst

De zorgsector vraagt meestal een diploma secundair onderwijs. Je volgt dus best een specialisatiejaar (Kinderzorg, Thuis- en bejaardenzorg). Daarna is er ook hoger onderwijs mogelijk bijvoorbeeld in HBO5. 

VERZORGING 5de jaar 6de jaar
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Engels 2 2
Project algemene vakken 4 4
Indirecte zorg 2 2
Gezondheid en welzijn 4 4
Omgang en communicatie 4 4
Seminarie 2 2
Stages 10 10
Totaal 32 32